måndag 10 januari 2011

About the cake

Hallonkladdkaka med karamelliserade valnötter. Enligt uppgift smakade den mycket bra. Själv tycker jag att i princip allt som är onyttigt är gott så min röst räknas inte.
Lite lyxig - superlätt att göra!

Rosta 1 dl valnötter i torr stekpanna, det tar ett par minuter. Lägg dem åt sidan, gör en karamell i stekpannan av 1 msk vatten och 1,5 msk strösocker. Låt sjuda ett par minuter, häll över valnötterna och blanda runt så de täcks ordentligt. Bred ut på bakplåtspapper och låt kallna. Bryt sen nötterna i mindre bitar.
Blanda smeten till kakan. Alltså;
50 g smält smör
2 msk rapsolja
50 g hackad mörk choklad
2 ägg
1,5 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
0,5 dl kakao
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl frysta hallon
2 msk hallonbalsamico
Häll smeten i smord och ströad form ca 24 cm i diameter. Strö över nötter och tryck ner dem lite i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter i 175 grader. Serveras med fördel dagen efter tillverkning..






Inga kommentarer: