måndag 7 mars 2011

Björkis - part 1:Roadtrip

Vi startade från Luleå tidigt på torsdagsmorgonen och planerade att hinna med en After Ski i Björkis samma eftermiddag, men ni vet hur det är med väder..människan spår men Gud rår..(eller hur det nu var). Här har vi hoppat av tåget som plötsligt fick Kiruna som ändstation.

Strålande vinterväder, en aning svårt att tro att stormen lurade bara några mil bort. Det blev en lååång väntan på besked om det skulle gå bussar vidare mot gränsen, ryktet sa att vägen var stängd men att bommen fanns ovanför Björkis...


Vi hängde i lobbyn på Ferrum i väntan på besked. Elton är världsmästare på att vänta när han får tillbringa väntetiden på en heltäckningsmatta i en hotellobby.


Till slut visade det sig att ingen ville ratta någon buss upp till Björkis trots att vägen var öppen (visade sig senare att de som körde bil inte kom längre än till Abisko så det kanske var lika bra att vi inte kom iväg..). Istället blev det en natt på hotell och det innebär såklart renbäddad säng och HOTELLFRUKOST! Vi passade på att äta middag på det (ö)kända Momma's Steakhouse. De hade inte en av sina bättre kvällar i köket om vi säger så... men trevligt hade vi ändå.

(Älskar tapeterna. Funderar på om det inte är dags att göra om i sovrummet igen..)


På fredagsmorgonen fick vi åtminstone besked om att det skulle gå bussar uppåt strax före lunch. Jippi tjohej!! När vi sen satte oss på bussen och rullade iväg undrade vi lite smått om stormen bara var en myt... Check this out! Bättre väder är svårt att föreställa sig.

Efterhand blev vädret en aning sämre.. Luften i bussen tog slut, stämningen var lagomt stressad och det kändes lite som när orkestern i Titanic hysteriskt spelar sig hela vägen ner i havet.. men till slut var vi framme. Välbehållna. Inte en lavin i sikte.

(Inte just någonting i sikte om jag ska vara ärlig..). Väl framme hade liftarna nästan hunnit stänga men ett åk hann vi med (sikt: 0, blåst: en massa m/s) och sen unnade vi oss en After Ski. Resten av kvällen ägnade vi åt att tycka synd om stackarna som satt i sina bilar i x antal timmar och väntade på att E10 an skulle öppna norr om Björkis..
Ser ni raden av bilar längs Torne träsk? De var fortfarande en likadan rad när vi släckte för kvällen på fredagen..




Inga kommentarer: